Kort getest: Yamaha TMAX Tech MAX

Yamaha TMAX Tech MAX

In het vliegtuig richting Zuid-Spanje word ik ineens overmand door twijfel. Voor de test van de Yamaha TMAX Tech MAX heb ik naast de obligate motorjeans ook een integraalhelm en zowaar racelaarzen, racehandschoenen en een leren jas in mijn koffer geladen. Is de TMAX van de negende generatie nog wel sportief genoeg voor deze outfit…?

Veel concurrenten hebben geprobeerd om de TMAX te overtreffen, onder andere door ‘sportscooters’ met meer cc’s aan te bieden. Geen enkele is er echter in geslaagd om de TMAX van zijn troon te stoten. In de voorbije vierentwintig jaar heeft Yamaha zomaar eventjes 400.000 (!) TMAX’en aan de man en vrouw gebracht, waarvan 85 procent van die klanten in Europa wonen.

Yamaha TMAX Tech MAX

En hoewel de prijzen van de TMAX en de TMAX Tech Max best pittig zijn (understatement van de dag), maakt dat de kopers weinig uit want vorig jaar kocht 63 % van de klanten de beter uitgeruste en dus duurdere Tech Max-versie. De 2025 update draait rond drie thema’s: een vernieuwde look, meer hightech en meer controle over je rit.

Fingerspitzen vs elektronica
In zijn negende generatie is de TMAX de eerste Yamaha scooter met een zesassige IMU die gekoppeld wordt aan een slim remsysteem dat bij een zware remactie de remkracht herverdeelt over het voor- en achterwiel. Een geruststellende gedachte, al zal tijdens de rit door de bergen blijken dat er toch een minpunt aan vasthangt – of noem het eerder een gewenningspunt.

Yamaha TMAX Tech MAX

Knijp je bij een noodstop keihard in de remgrepen, dan zal het linker remhendel (de achterrem) zo hard beginnen pulseren dat je alle gevoel in dat hendel verliest. Feit is wel dat de prestaties van de TMAX nog altijd tot de verbeelding spreken. De 562cc paralleltwin van 55 Nm en 47 pk heeft weinig moeite met de 221 rijklare kilo’s en zet je op een zebrapad bij het buitenrijden van de stad het gas vol open, dan ben je blij met de tractiecontrole om je hachje te redden.

Jagen
Hard accelereren en nog harder kunnen remmen volstaat uiteraard niet om het label ‘sportscooter’ op te plakken, daarvoor moet je ook nog een bocht door komen en op dat vlak blijft de TMAX baas boven baas. Ex-motorracer Raymond Schouten geeft iedereen tijdens de tweehonderd kilometer lange testrit een paar tientallen kilometers de tijd om vertrouwen op te bouwen in het rijwielgedeelte en de Bridgestone Battlax Scooter SC2 banden.

Yamaha TMAX Tech MAX

Het is ongelooflijk hoe stabiel en onverstoorbaar je de TMAX door een bocht kunt jagen. Op asfalt van wereldkwaliteit is de grondspeling voldoende, ligt er midden in de bocht een hobbel of put die de vering aan het werk zet dan zal je al snel de middenbok over het asfalt horen schrapen.

CONCLUSIE
Mooi of niet doet weinig ter zake, als journalist hoor je vooral goed van slecht te onderscheiden en dan is er bij de TMAX weinig twijfel. De Yamaha TMAX is en blijft een sublieme machine, als je er tenminste de centen voor hebt en weet wat je wil. Zoek je veel opbergruimte en een maximale bescherming tegen weer en wind, dan zijn er betere opties. Ben je op zoek naar een scooter die qua prestaties een motor evenaart of zelfs overtreft, dan hoort de Yamaha TMAX Tech MAX nog altijd bovenaan je lijstje te staan.

Yamaha TMAX Tech MAX

Plus- en minpunten
+ Krachtig en smeuïg blok
+ Vertrouwenwekkend stuurgedrag
+ Hoogwaardige afwerking
– Turbulent windscherm in hoogste stand
– Gevoel in remhendel bij grote remdruk
– Niet goedkoop

Yamaha TMAX Tech MAX

Motor: 662cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde paralleltwin, DOHC
Boring x slag:  70 x 73 mm
Compressieverhouding:         10,9:1
Max. vermogen:         47,8 pk @ 7.000 tpm
Max. koppel: 55 Nm @ 5.250 tpm
Brandstofvoorziening:           injectie, ride-by-wire
Transmissie:    CVT, riem
Frame: aluminium twin spar met dubbelzijdige alu swingarm
Voorvering:     upside-down, niet instelbaar, veerweg 120 mm
Achtervering:  monoshock, veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar, veerweg 117 mm
Voorrem:        267 mm schijven met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen, bochten-ABS
Achterrem:     282 mm schijf met tweezuigerremklauw, bochten-ABS
Banden voor/achter:  120/70-R15 / 160/60-R15 (Bridgestone Battlax Scooter SC2)
Wielbasis:       1.575 mm
Balhoofdhoek/naloop:           n.b./n.b.
Gewicht:         221 kilo (rijklaar)
Zithoogte:       800 mm
Tankinhoud:   15 l
Prijs Nederland:         € 17.199,-
Prijs België:     € 15.999,-

Yamaha TMAX Tech MAX

Tekst Bart De Schampheleire • Fotografie Yamaha

Deel


Gerelateerde artikels

Yamaha TMAX Tech MAX

Kort getest: Yamaha TMAX Tech MAX

In het vliegtuig richting Zuid-Spanje word ik ineens overmand door twijfel. Voor de test van de Yamaha TMAX Tech MAX heb ik naast de obligate

Moto-Master

Hoe doen ze het?! Moto-Master

Je moet het maar doen, met amper twintig medewerkers toch meedraaien aan de top in je branche. Moto-Master uit het Brabantse Hapert is er in