Producttest: Stadler Treasure Pro & Quest Pro

Stadler Treasure Pro Quest Pro

Stadler is een Duitse fabrikant van motorkleding die hoog aanzien geniet. Zo jagen de meeste politiediensten in binnen- en buitenland ons achterna in een Stadler-pak. Om tenminste met gelijke wapens onderweg te zijn, liet ik me tweeënhalf jaar geleden een Stadler aanmeten.

Het was lastig kiezen uit het gamma, maar uiteindelijk viel mijn oog op de Treasure Pro laminaat-textieljas en de bijpassende Quest Pro broek, allebei uitgerust met Gore-Tex Pro 3L laminaat. Dat zuigt zich bij regenweer niet vol water, de kledij wordt dus ook niet zwaarder en droogt ook nog eens ultrasnel.

Daarnaast is de combinatie een kunsttukje van ventilatie. Het gepatenteerde SASS (Stadler Air Scoop System) werkt door middel van luchthappers die geopend en gesloten kunnen worden met een (uiteraard waterdichte) ritssluiting, voor optimale verluchting.

Stadler Treasure Pro Quest Pro

De (verstelbare) pasvorm van de hightech jas is fenomenaal goed. Op ellebogen, schouders en rug zitten Level 2 Sas-Tec protectoren, met een extra pluim voor de rugbeschermer – die is bij andere merken vaak te klein en beschermt je rug dus maar gedeeltelijk. Leuke details zijn de twee verwijderbare Gore-Tex buitenzakken aan de voorkant en een mesh achterzak waarin je natte handschoenen kunt laten drogen. Ook de broek bevat Level 2 Sas-Tec protectie, op heupen en knieën.

Intussen rijd ik dus ongeveer tweeënhalf jaar met mijn Stadler pak. Qua pasvorm, gebruiksgemak en veiligheidsgevoel is deze Stadler combo boven alle verdenking verheven, dit is en blijft het beste textielpak dat ik tot nu toe heb getest. Het Duitse merk behoort dan ook tot de crème de la crème wat textielkledij betreft … en dat mag trouwens ook wel voor die prijs, want met een goeie 2.500 euro voor deze jas en broek heb je het toch over een aardige duit.

Stadler Treasure Pro Quest Pro

Toch zijn er ook stevige minpunten. Zo is mijn pak nu voor een tweede keer op de operatietafel beland vanwege lekkages. Dat het maar niet waterdicht wil blijven is een enorme bron van ergernis, nog los van het feit dat het voor zo’n duur pak simpelweg niet zou mogen.

Toegegeven, mijn pak wordt zeer intensief gebruikt in alle weersomstandigheden én bij mijn trailreizen, waar het te kampen krijgt met stof en modder … en dat doet een textielpak uiteraard geen deugd. Ik sta zelf nogal huiverachtig tegenover het vaak wassen van motorkledij met membraan, maar Stadler hamert er net op om regelmatig te wassen met een wasmiddel van S100 dat speciaal ontwikkeld is voor Gore-Tex. Regelmatige wasbeurten zouden het membraan performanter moeten houden, door vuil verliest het immers zijn ademende effect.

Om de lekken aan te pakken gaat het pak retour naar de fabrikant. Gelukkig beschikt Stadler, naar eigen zeggen een van de weinige fabrikanten die zelf Gore-Tex mogen herstellen, over een uitstekende service na verkoop. De Stadler chirurg verwijderde een drukknop op de jas waarlangs water naar binnen sijpelde. De broek werd langer onder narcose gehouden en kreeg een volledig nieuw kruisgedeelte en vernieuwde stretch aan de voorzijde. Op diverse plekken werden lekkages dicht gemaakt. En terwijl de broek toch op de operatietafel lag, werden ook de kniebeschermers vernieuwd.

Stadler Treasure Pro Quest Pro

Na twee weken mocht mijn pak de intensive care verlaten en zag het er weer netjes en performant uit. Helaas blijf ik water binnenkrijgen aan de voorzijde, op de plek waar de broek en de jas mekaar vinden. Dat zou te maken kunnen hebben met mijn eh, wokvormige buik; nochtans let ik er goed op dat beide delen mekaar overlappen. Mogelijk vormt zich daar een plasje en krijgt water zo de kans om naar binnen te kruipen; maar dan nog blijf ik erbij dat zoiets echt niet zou mogen bij een pak in deze prijsklasse.

Deze herstellingen vallen gelukkig wel binnen de tien jaar fabrieksgarantie die het merk biedt – al wordt er wel naar de maatvoering gekeken. Blijkt dat je bijvoorbeeld een te strakke broek hebt gekocht, dan zal er kritischer naar de garantie worden gekeken. Misschien een beetje tegenstrijdig, maar ondanks mijn ergernis omtrent de terugkerende lekkages zou ik zo opnieuw voor een Stadler kiezen … maar dan wel voor een model met een extern Gore-Tex membraan.

Getest door: Stefaan Buyze
Meer info: stadler-proshop.nl, periermotorsport.nl

Deel

Gerelateerde artikels

Honda NT1100

Kort getest: Honda NT1100 DCT

Honda mag je ondertussen zo ongeveer de koning van de nichemarkten noemen. Toen alle Japanse merken de cruisers uit hun aanbod schrapten, bleef Big Red