De Honda Dax is terug!

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar zonet viel eindelijk de officiële bevestiging in onze mailbox: de iconische Honda Dax maakt zijn comeback.

Oh nostalgie, de Dax is terug. We weten niet hoe het met u zit, maar wij worden meteen teruggevoerd naar de fietsenstalling van onze middelbare school, begin jaren 90… Maar goed, vooraleer dát ons veel te ver gaat leiden, de feiten: de Dax kreeg een frame van geperst staal, een 31 mm UPSD voorvork, stereovering achteraan, 12” wielen en een luchtgekoelde SOHC tweeklepsmotor met vier versnellingen en centrifugaalkoppeling. Voorts zien we ledverlichting rondom, een compact lcd-scherm en een duohandgreep. Bagagerekje en verwarmde handvatten (!) zijn optioneel verkrijgbaar.


Het 124cc luchtgekoelde tweekleps SOHC blokje is afgeleid van de nieuwe Super Cub C125 is goed voor 9,5 pk bij 7.000 tpm en 10,8 Nm bij 5.000 tpm. Een kruissnelheid van 90 km/u zou dus comfortabel haalbaar moeten zijn. Het opgegeven verbruik bedraagt een schamele 1,57 liter/100 km, met de tankinhoud van 3,8 liter kom je in theorie ongeveer 240 km ver.


Een centrifugaalkoppeling regelt het schakelen tussen de vier versnellingen, er is dus geen op het stuur gemonteerd koppelingshendel nodig. Wat de remmen betreft: hydraulische remklauwen voor- en achteraan bijten zich vast in respectievelijk 220 en 190 mm remschijven en worden bijgestaan door eenkanaals-ABS. Rijklaargewicht bedraagt een luttele 107 kg, de zithoogte is 775 mm.

De Dax 125 zal verkrijgbaar zijn in Pearl Nebula Red en Pearl Cadet Grey en moet 4.449 euro kosten (NL: € 5.099,-). Meer info vind je op de Honda-website.


Overigens was Honda zo vriendelijk om ons ook een overzichtje te bezorgen van de belangrijkste Dax-mijlpalen, kwestie van even wegmijmeren…

1969 ST50/70 Dax
De originele Dax, gebouwd voor de exportmarkten van Europa en de VS, was handig, wendbaar en gemakkelijk te berijden. Hij viel in de smaak bij zowel die-hard motorrijders als recreatieve gebruikers, simpelweg omdat het een leuk ding was. Het blok was gebaseerd op dat van de beproefde Super Cub, maar met aanpassingen aan zowel het inlaat- als uitlaatsysteem voor meer koppel onderin en in middelhoge toeren.

De Dax was verkrijgbaar in een 50 en 70cc-versie en was voorzien van een automatische centrifugaalkoppeling met drie versnellingen, telescopische voorvork, hydraulische achterwielvering en brede banden met een uniek loopvlakprofiel voor stabiliteit en bestuurbaarheid, zelfs offroad.


1972 ST90 Mighty Dax
De ST90 Mighty Dax had een stijver T-vormig frame, bredere, meer rechtopstaande ‘mini ape’ stuur, een hoog voorspatbord en een grotere motor voor meer snelheid en acceleratie. De nieuwe 14” wielen werden uitgerust met semi-offroadbanden.


1973 CY50 Nauty Dax
De Nauty Dax was gericht op de vrijetijdsmarkt voor campers en werd ontwikkeld om nog betere rijeigenschappen en stabiliteit op ruw terrein te bieden. Veranderingen aan de kleptiming en de eindaandrijving – nu met vier versnellingen – verhoogden het koppel in het lage tot middelhoge bereik. Naast een nieuwe uitlaat, brandstoftank, zijkappen en rechthoekige koplamp, kreeg de Nauty Dax ook een getrapt zadel en een funky livrei. Het nieuwe lichte en stijve diamantframe en de nieuwe dikke ballonbanden zorgden ervoor dat de motor gemakkelijk over ruw kampeerterrein rolde.


1995 ST50 Dax
Na 14 jaar keerde de Dax terug op de Japanse markt. Alle iconische designelementen bleven behouden – een geperst stalen ruggengraatframe, telescopische vering, brede inklapbare stuurhelften, verchroomd spatbord, uitlaatdemper en blokbanden – en werden aangevuld met een langer zadel. De 50cc-motor was voorzien van een automatische nokkenaskettingspanner en een magneto-ontsteking voor gemakkelijk starten. De ST50 Dax werd acht jaar lang geproduceerd en verdween uiteindelijk in 2003 van de markt.


2023 Dax 125

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Panigale V4 S

Kort getest: Ducati Panigale V4 S

Ducati zocht, na een jarenlange ratrace voor meer power en minder kilo’s, duidelijk naar een manier om die explosiviteit een beetje te beteugelen. Geen gekke