Zuid-Limburg is in alle opzichten een aparte streek. Noem het een aanhangsel van Nederland, maar dan wel een bijzonder aanhangsel. Het landschap is er on-Nederlands, je vindt er zowaar heuvels en hellingen, jawel!
Vertrekken en aankomen doen we in Heerlen, dat in het appendixje onderaan Nederland ligt. In minder dan een halfuur sta je in de Eifel of de Ardennen zodat Motorcamping ‘In den Hof’ de ideale uitvalsbasis is voor een weekendje motorplezier. Met 127 kilometer is de route beslist niet te lang, doel is dan ook om op een rustig tempo van de regio te genieten.
Vanaf Heerlen maakt de route een klein lusje oostwaarts om langs het festivalterrein van Pinkpop en het centrum van Kerkrade te passeren. Als we via Locht en Simpelveld stilaan wat richting zuiden beginnen af te zakken, zou je kwartje zoetjesaan moeten vallen: dit is een uniek landschap. De talrijke riviertjes hebben hier in de loop der tijd voor flink wat reliëf gezorgd. Geen diepe dalen of hoge toppen, maar een opeenvolging van glooiingen die Zuid-Limburg bijzonder aantrekkelijk maakt voor vele vormen van recreatie. Nederlandse fietsers die toch een keer hun voorderailleur willen gebruiken om af te schakelen naar het kleine kettingblad, die komen daarvoor specifiek naar Zuid-Limburg. Motorrijders die haarspeldbochten willen rijden (jawel, in Nederland!), die trekken naar Zuid-Limburg.
De route klimt vanuit Vijlen richting het bos van de Camerig. Eventjes de motor aan de kant zetten om van het landschap te genieten is een prima idee. Overal in Zuid-Limburg vind je deze prachtige vergezichten en overal in Zuid-Limburg vind je bankjes langs de kant van de weg om in alle rust van die vergezichten te genieten.
Via Vaals duiken we eventjes Wallonië in, al klinken de dorpsnamen heel erg Duits (Gemmenich, Völkerich, Sinnich) en zijn ook de uithangborden aan cafés en tavernes in het Duits. De glooiingen in het landschap, het uitbundige groen en de met hagen afgezoomde weides doen je soms geloven dat je in Bretagne of Zuid-Engeland bent. De route loopt doorgaans over brede, prima geasfalteerde wegen, maar net voorbij de Nederlands-Belgische grens draaien we een weggetje in dat met moeite een auto breed is. Om maar aan te geven dat op vlak van wegenis de regio ook al bijzonder verrassend is.
Net zoals een polonaise zich zigzaggend een weg baant door een feestende menigte, zo kronkelt onze route door Zuid-Limburg. Wie een pauze wil inlassen in Maastricht, verlaat de route na 88 kilometer. De route zelf loopt door de woonwijken van Maastricht. Niet meteen supermooi, wel boeiend om te zien en te snappen hoe de mensen hier wonen. Via Bemelen trekken we een eerste keer naar de toeristenmagneet Valkenburg, na een ommetje langs Houthem en Meerssen komen we een tweede keer door Valkenburg om daarna de finale aan te snijden.
In Klimmen (what’s in a name?) bok ik de motor op voor mijn avondmaal. Van op het terras hou ik het leven in Zuid-Limburg in de gaten. Rondom mij genieten mensen van een hapje en een tapje, naar wat ze vertellen heb ik het raden. Fietsers hijgen zich een weg naar boven, landbouwers drijven hun tractoren tot het uiterste om de karren vol hooi de hellingen op te sleuren. Hoewel er veel activiteit op een beperkte oppervlakte plaatsvindt, is de sfeer relaxt. Ik kan er best wel aan wennen…
Download de route
Pinkpop festivalterrein Landgraaf: De 51ste editie van Nederlands oudste muziekfestival vindt plaats van 16 tot 19 juni 2022. Onder andere Metallica en Pearl Jam hebben hun aanwezigheid op Pinkpop 2022 al bevestigd. Vlakbij het festivalterrein ligt de Wilhelminaberg, een kunstmatige berg die met puin van de Staatsmijn Wilhelmina werd aangelegd. Op de 96 meter hoge berg ligt de langste trap van Nederland. Die is 248 meter lang, telt 508 treden en brengt je 95 meter hoger.
Netherlands American Cemetery and Memorial: Het Netherlands American Cemetery and Memorial langs de N278 nabij Margraten is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats op Nederlands grondgebied. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werden talrijke geallieerde soldaten in Margraten begraven, zodat er in 1948 liefst 18.000 graven waren. Bij de herinrichting van het kerkhof in 1948 werden tienduizend stoffelijke overschotten naar de Verenigde Staten gerepatrieerd zodat er nu nog 8.301 soldaten in Margraten rusten. Jaarlijks wordt hier in september een Liberation Concert georganiseerd, in 2022 wordt de begraafplaats uitgebreid met een bezoekerscentrum zoals je die ook aan de stranden van Normandië aantreft.
Het Vrijthof in Maastricht: Het Vrijthof is het grootste plein in de binnenstad van Maastricht. De oudste sporen wijzen er op dat het plein al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt. Het Vrijthof is nu vooral bekend van het carnavalsfeest in Maastricht en iedere zomer verzorgt Maastrichtenaar André Rieu er met zijn Johan Strauss Orkest een reeks concerten die avond na avond tienduizend mensen lokken.Opgelet: de route loopt niet door het centrum van Maastricht. Wil je het centrum in, verlaat dan de route na 88 km.
Openluchttheater Valkenburg: Het openluchttheater in Valkenburg is het oudste openluchttheater van Nederland. Op 6 juni 1916 vond de eerste voorstelling plaats, in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw trok het theater met 1.200 zitplaatsen jaarlijks tot 80.000 bezoekers. Met de opkomst van de televisie ging de populariteit van het theater in sneltempo achteruit, het openluchttheater van Valkenburg sloot midden de jaren zeventig de deuren. Na een twee jaar durende restauratie heropende het theater in 1985. In de zomer worden er bijna dagelijks optredens georganiseerd.
Tekst en route Bart De Schampheleire Fotografie George Deswijzen