Koroyd: veiliger op weg met ‘rietjes’ rond je raap?

Elke moderne motorhelm is tegenwoordig voorzien van een soort piepschuimen binnenkern. Als je de voering uit je helm zou halen, dan kan je de minuscule polystyreenballetjes nog herkennen, die door een chemisch proces eigenlijk al tot veertig keer groter zijn geworden. Vandaar ook de naam – EPS, geëxpandeerd polystyreen. Een belangrijk adjectief, want diezelfde expansie zorgt er net voor dat ze ook weer kunnen inkrimpen bij impact, waardoor ze de krachten van een klap opvangen en absorberen. Op die manier wordt de energie-transfer richting je hersenen tot een minimum herleid.

 class=
EPS, ofwel geëxpandeerde polystyreenbolletjes

Het probleem met EPS is dat het potentieel na één klap al opgebruikt is: het polystyreen drukt samen of verbrijzelt en kan vervolgens niet meer instaan voor een afdoende protectie van je hoofd. Net om die reden zou je je helm eigenlijk ook bij een ongelukkige val al moeten vervangen. In het juni-nummer van MR hadden we ‘t daarenboven ook al over de invloed van zweet, UV, chemische dampen uit benzine of olie, en andere zuren op die styropor, waardoor je je helm eigenlijk al na vijf jaar zou moeten vervangen. Stuk voor stuk problemen die met een overstap naar Koroyd van de baan zouden moeten zijn.

Koroyd
In plaats van polystyreen, bestaat Koroyd namelijk uit honderden kleine buisjes (3 tot 6 mm diameter, 0,09mm wanddikte) die geëxtrudeerd worden uit een een kunststofpolymeer. De piepkleine buisjes worden vervolgens door middel van warmte samengevoegd tot een stevige honingraatstructuur, die vervolgens slagersgewijs in vellen wordt gesneden, en via thermoforming tot z’n definitieve vorm kan worden geboetseerd. In het geval van een botsing kreuken die buisjes om de energie te absorberen – net als een EPS-voering, dus – met dat verschil dat de Koroyd-buisjes kunnen terugveren als de impact niet te groot is. En je helm dus niet automatisch rijp is voor de schroothoop bij een onschuldige valpartij.

 class=
Koroyd: links op ware grootte, rechts het kreukelpatroon bij impact

Voordelen
Maar er zouden nog een pak voordelen zijn. Allereerst is de structuur van Koroyd voor 95 procent hol, waardoor de binnenschaal extreem licht wordt qua gewicht én erg luchtdoorlatend, wat voor een zweterige motordag enkel positieve impact kan hebben. Koroyd claimt daarenboven een significante vermindering van zowel de G-krachten bij een directe impact op het hoofd, als een vermindering qua hoofdletselcriterium of HIC. HIC is de maat die weergeeft hoe groot de kans is op hoofdletsel als gevolg van een impact. Aangezien het Koroyd niet chemisch wordt uitgerokken zoals EPS, is het ook minder gevoelig voor regressie. Op die manier zou een helm met Koroyd theoretisch gezien ook een langere levensduur moeten hebben.
De technologie werd ontwikkeld door dr. Priyaranjan Prasad, een ingenieur uit de auto-industrie, die dertig jaar lang aan de verbetering van kreukelzones werkte voor Ford. Kan tellen, qua autoriteit op het vlak.

Primeur: Klim F5
Koroyd debuteert in de motorhelmenwereld alvast in de nieuwe F5 Adventure-helm van Klim, zij het in combinatie met EPS – noem ‘t een soort van overgangshybride. Goedkoop is die overgang evenwel niet: waar de ‘gewone’ F5 van Klim door de band genomen rond de 450 euro kost, betaal je voor een Koroyd-versie snel 750 euro…

 class=
Klim F5

Zoals je hierboven kan zien, zal de K5 vooral in de middelste strook van de F5 gebruikt worden, met EPS op de zijkanten van de helm en een carbon helmschaal eromheen. Op die manier blijft het gewicht laag, en de stijfheid hoog genoeg om ‘m in de VS door de DOT-keuring te krijgen – en dus straatlegaal te zijn.

Koroyd in actie
In de video’s hieronder kan je zien hoe ‘t goedje geïmplementeerd wordt, en worden de voordelen nog eens uitvoerig besproken. Rijden we binnenkort allemaal met Koroyd op ons koppie?

https://vimeo.com/172860194

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Panigale V4 S

Kort getest: Ducati Panigale V4 S

Ducati zocht, na een jarenlange ratrace voor meer power en minder kilo’s, duidelijk naar een manier om die explosiviteit een beetje te beteugelen. Geen gekke