Triumph Street Triple (2007-2012)

In deze rubriek speuren we op tweedehandssites naar een interessante gebruikte motor die aan enkele voorwaarden moet voldoen: hij mag niet meer dan 5.000 euro kosten, mag geen al te hoge kilometerstand hebben en hij moet enige verbintenis hebben met een geteste nieuwe motor in dit nummer. Deze maand zijn we op zoek gegaan naar de voorloper van de Triumph Street Triple S: de eerste generatie Street Triple.

Watergekoelde 3-in-lijn | 674,9cc | 107 pk | 189 kg | 17,4 l. | € 4.500,00

Wat is het?
Exact een jaar na de fenomenale Daytona 675 komt Triumph met diens naakte broertje Street Triple op de proppen – inclusief de twee ronde ‘frog eyes’ van z’n grote broer Speed Triple – en scoort een instant verkoophit. Terecht, overigens. Ze zijn zeldzaam, de naked bikes die zo’n quasi perfect evenwicht weten te presteren tussen onversneden donder in de onderbuik, fijnbesnaard stuurgedrag en pure lol. In één welgemikte mep degradeert de Street z’n toenmalige concurrenten tot relikwieën uit lang vervlogen tijden.

Wat moet ik weten?
De eerste Street Triple joeg 107 paarden uit de stal, goed voor 225 kilometer per uur. En dik 69 Nm, waarvan het merendeel al bij 3.500 toeren vrijkwam. Met meer dan voldoende peper in de reet doorheen het hele toerenbereik, een perfect uitgebalanceerd rijwielgedeelte en laag rijklaargewicht die ‘m heel strak bestuurbaar én de ideale hooligan maakten, kwam de ‘Striple’ in meer dan één jaaroverzicht als de beste uit de bus. In 2008 volgde een R-versie die uitgerust was met een volledig instelbare vering, betere remmen, een sportiever gepositioneerd Magura stuur en een rist matte kleurtjes – onze favoriet binnen dit budget.

Tips van experts
Afgezien van wat elektrische problemen (er was een officiële terugroepactie voor de converter), een achterveer die aan dempend vermogen verloor over de jaren heen en het plastic van de koplampen dat kraakgevoelig bleek te zijn, is de Street Triple een vrij foutloze machine. Aangezien er bij de Street Triple een uitgebreide accessoirescatalogus hoorde, moet je je best doen om nog een volledig origineel exemplaar te treffen. Of eentje met een echt lage kilometerstand…

 

Deel

Gerelateerde artikels

Joost Overzee

Mandjes vlechten in Laos

Het hedendaagse tempo strookt allang niet meer met mijn natuur. De eerste voortekenen voor de scheefgroei weet ik nog precies: bij mijn eerste aankomst in